U petak se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, biće obeležen sutra, 11. novembra. Praznik je spomen na nevino stradale od 1914. do 1918. godine.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Zakonom o državnim i drugim praznicima predviđeno je da se ovaj Dan obeležava neradno.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Ovaj praznik je prvi put zvanično obeležen 11. novembra 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen u petak, 11.novembra, i u Zaječaru. Tim povodom delegacije Grada Zaječara, Vojske Srbije i boračkih organizacija položiće vence na Spomenik stradalim vojnicima u Velikom ratu. Ceremonija počinje u 11 sati na Trgu oslobođenja.

Povodom praznika, Služba opšte medicine Doma zdravlja u Zaječaru će 11, 12. i 13. novembra  raditi po ustaljenom rasporedu u vreme praznika. Radiće ambulanta jedan u centru grada i ambulanta u Kotlujevcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *