Beli Timok trenutno 30 cm ispod granice redovne odbrane od poplava

Za poslednjih 48 sati na teritoriji Zaječara palo je blizu 80 litara kiše po metru kvadratnom. Prema merenjima od 7 sati nivo Belog Timoka je 110 cm, a Crnog Timoka 140 cm. Republički hidro meteorolološki zavod izdao je upozorenje u kome se navodi da se danas u jugoistočnim krajevima Srbije, očekuje oko 20 mm novih padavina, kao i da će na Belom i Crnom Timoku vodostaji do 11. novembra biti u umerenom i većem porastu sa prevazilaženjem granica redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotokovima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Vodotokovi u boljevačkom i knjaževačkom kraju su i dalje u blagom porastu, a Grliško jezero se kontrolisano ispušta. Kiša umerenog intenziteta pada u celoj istočnoj Srbiji, a očekuju se i lokalni pljuskovi, ponegde praćeni grmljavinom.

Štab za vanredne situacije grada Zaječara je četvrti dan u pripravnosti, prati situaciju na terenu i upozoranja i najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, JP „Srbija vode“ i Sektora za vanredne situcije MUP-a Srbije, i blagovremeno će reagovati u slučaju potrebe, navodi se na sajtu grada Zaječara.

Linija redovne odbrane od poplava na Belom Timoku je 140 cm, a na Crnom Timoku 250 cm.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *