LEX SPECIJALIS GRADONAČELNIKA ZAJEČARA ZA PRONEVERU JAVNOG NOVCA I UBIJANJE ZDRAVOG RAZUMA

U Zaječaru je primenjen izmenjen i dopunjen Zakon o medijima i javnom informisanju koji je doneo nova rešenja u preusmeravanja budžetskog novca u partijske medije. Posle mnogobrojnih peripetija, koje su nastajale jer nisu mogle da budu usklađene zakonske procedure sa potrebama gradonačelnika Zaječara i njegovih partijskih drugova iz lokalnog odbora SNS-a, ipak se došlo do zadovoljavajućih rešenja, tako da je javni novac u iznosu nešto većem od 14 miliona dinara, preusmeren u skladu sa ličnim i partijskim interesima. U pitanju je lex specijalis gradonačelnika Velimira Ognjenovića koji se ogleda u posebnim kriterijumima koji su prilikom dodele sredstava primenjeni i koji su u navedeni Predlogu stručne komisije za dodelu sredstava koje je sastavni deo Rešenja usvojenog na Gradskom veću Zaječara (prim. aut. Kriterijume nabrojane u 14 tačaka u integralnom obliku možete pročitate na strani 1 i 2 predloga stručne komisije za dodelu sredstava.)

Sa ponosom ističemo da je medijska kuća Za media d.o.o. svojim istraživačkim radom motivisala vlast u Zaječaru da okupi “medijske stručnjake” i da svi zajedno izmene i dopune Zakon o javnom informisanju i medijima, tako da im više ne možemo zamerati kada desetine i stotine miliona dinara javnog novca pronevere, odnosno nezakonito dele svojim medijima. 

Sve je počelo još krajem 2013. godine kada smo kroz istraživanje utvrdili da je gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović, svog prvog radnog dana proneverio više desetina miliona dinara u korist TV Best. (link: https://www.youtube.com/watch?v=sXTwrcsBOuQ&feature=youtu.be) Smešno je bilo to što je gradonačelnik u isto vreme bio i direktor te televizije. Temu trošenja javnog novca na informisanje smo istraživali sve do danas i sabrali smo više stotina miliona dinara koje je gradonačelnik omogućavao TV Best i F Kanalu. Te podatke osim nas su objavljivali još i Savet za borbu protiv korupcije CINS, BIRN, a oglasila se i Agencija za borbu protiv korupcije ukazujući na sukob interesa gradskog većnika Dušana Firovića, osnivača F kanala. 

U poslednjim istraživanjima naša Medijska kuća Za medija je otišla i korak dalje pa smo počeli da najavljujemo pronevere javnog novca navodeći način i tačne iznose. Prvo smo u tekstu „Javne pare za partijske medije i partijske drugove“ (link: http://zamedia.rs/stranice/vesti-istrazivanja-infocus/4110/javne-pare-za…) koji je objavljen u septembru ove godeni naveli iznose koje će dodeliti „stručna“ komisija. Iako je komisija 90-toprocentno odlučila baš kao što smo unapred najavili, gradonačelnik je poništio njihov predlog i naložio da se ceo postupak ponovi.

Tada Grdasko veće postavlja novu – staru komisiju sastavljenu od medijskih stručnjaka (za partijsku upotrebu): Predsednica komisije Nevena Simendić bila je i u prethodnoj komisiji, a imenovana je na lični predlog, Mario Radojković je imenovan na predlog udruženja radio stanica RAB, dok je Mirjana Vasić, imenovana na predlog Poslovnog udruženja elektronskih medija Vojvodine. Dan pre njihovog zasedanja Za medija je objavila snimak koji ilustruje kako gradonačelnik uređuje program dve televizije i tako javnosti otkrila glavni kriterijum “stručne” komisije za partijsku upotrebu (http://zamedia.rs/stranice/vesti-drustvo/4331/ekskluzivni-snimak-kako-gr…). Dan kasnije baš te dve televizije su dobile 70% opredeljenih sredstava.

Međutim, ovog puta je sve, čini se bilo “po zakonu” jer komisija i Gradsko veće su izmenili i dopunili Zakon o javnom informisanju i medijima. Naše je zadovoljstvo da smo ih motivisali u donošenju i primeni višenamenskog Lex specijalisa za proneveru javnog novca i ubijanje zdravog razuma. Što se pronevera tiče, to je očekivano i na to smo se već navikli, ali kada je o zdravom razumu reč tu bismo imali neke primedbe, jer uz svu dobru volju ne možemo da razumemo novouvedene kriterijume, pa nam je potrebno dodatno tumačenje, samo ne znamo koje su institucije ili ustanove za to nadležne?

 

LINK ZA FAJL » predlog_o_raspodeli_sredstava_-_zajecar.pdf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *