EKSKLUZIVNI SNIMAK KAKO GRADONAČELNIK ZAJEČARA UREĐUJE PROGRAM LOKALNIH TELEVIZIJA (VIDEO)

Posle odluke gradonačelnika Zaječara Velimira Ognjenovića da ne dozvoli prisustvo javnosti radu komisije za dodelu sredstava za sufinansiranje javnog informisanja, odlučili smo da objavimo video zapis koji je nastao 28.10.2016. godine, nakon njegove konferencije za novinare. Dok je naš snimatelj pakovao opremu pred uključenom kamerom se desio zanimljiv dijalog.

Prvo gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović pita snimatelja TV Istok kada će konferencija biti emitovana, a zatim mu daje nalog da pusti sve. Snimatelj mu je odgovorio da je najbolje da pozove Novicu (vlasnika TV Istok).

Tada se u razgovor uključuje pomoćnica gradonačelnika za informisanje koja kaže da će ona pozvati Novicu (vlasnika TV Istok) što gradonačelnik potvrđuje. Pomoćnica zatim daje naloge novinarki F kanala kako da objavi konferenciju (prim aut. Čuje se glas pomoćnice gradonačelnika, dok se u kadru vidi novinarka koja prima instrukcije). Posle instrukcija novinarka pita znači ide sve osim pitanja novinara, a pomoćnica to potvrđuje.

U tom trenutku gradonačelnik shvata da naša kamera još snima i pita snimatelja TV Istok čija je to kamera, a on odgovara Za medije. 

 
 

Pošto smo zabeležili ovaj snimak snimili smo i najavu gradonačelnikove press konferencije na F kanalu tako da se jasno može videti i epilog njegove uređivačke politike, jer je emitovanje konferencije najavljeno u čak 5 termina. 

 
 
 

Iako je u Zaječaru poznata činjenica da je F Kanal zapravo bilten vlasti, snimak smo objavili da bi javnost upozorili kako se kreiraju medijski sadržaji na lokalnim televizijama. Upravo zbog toga je važno da komisija za dodelu sredstava za javno informisanje bude nezavisna i da odlučuje transparentno.

Zbog svega navedenog Za media sa nestrpljenjem očekuje odluku komisije za dodelu sredstava nadajući se da će za razliku od prethodne komisije čiji su predlozi poništeni, ova odlučivati vođena interesima javnosti, a ne lokalnih političara koji bi da javnim novcem nagrade sebi lojalne medije, ili kao u slučaju F kanala, televiziju u vlasništvu sina gradskog većnika Dušana Firovića čije je razrešenje zbog sukoba interesa još u februaru ove godine tražila Agencija za borbu protiv korupcije. 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *