Izložba starog i nestalog voća Srbije u zaječarskom muzeju (FOTO)

Galerija zaječarskog Narodnog muzeja u narednih mesec dana domaćin je izložbe Prirodnjačkog muzeja “Staro i nestalo voće Srbije”. Autor postavke Aleksandra Savić, viši kustos Prirodnjačkog muzeja i direktor Narodnog muzeja “Zaječar” Dejan Krstić, otvorili su sinoć ovu postavku kao njeno 26. gostovanje u muzejima Srbije. Na panoima su predstavljene na desetine sorti jabuka, krušaka, šljiva… sa narodnim, lokalnim nazivima voća koje su dobijale po vremenu zrenja, lokalitetu gde je rađalo, ali i karakteristikama ploda.

“Područje Srbije je oduvek bilo bogato voćnim vrstama i mnogobrojnim sortama voća. Retke su zemlje u svetu, kao naša, sa tako pogodnom klimom, geografskim uslovima i odgovarajućim zemljištem za uzgoj voća. Srbija obiluje velikim brojem starih, autohtonih sorti voća, najraznovrsnijih oblika, boja, ukusa i mirisa, koje su se gajile na našem području stotinama godina unazad, a koje nestaju bez povratka gotovo nezabeležene.”

“Izložba Staro i nestalo voće Srbije, priređena je sa ciljem da predstavi bogatstvo, lepota i raznovrsnost autohtonog voća naših krajeva, koje je potrebno i dalje beležiti, istraživati, koristiti ali i sačuvati za buduće generacije.” (iz kataloga izložbe)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *