Inspektori rada u Zaječarskom okrugu otkrili 169 radnika koji nisu prijavljeni (VIDEO)

Za prvih devet meseci ove godine, inspektori rada obavili su oko 600 kontrola na području Zaječarskog okruga, u oblasti radnog odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, rekao je na konferenciji za novinare šef odseka inspekcije rada Dragan Mitić. Načelnik okruga Vladan Paunović obavestio je novinare da je Direkcija za vode prihvatila da izradi generalni projekat vodosnabdevanja Timočke krajine kojim bi se konkurisalo kod inostranih fondova.

Na području Zaječarskog okruga osim Zaječara inspektori rada kontrolišu i Boljevac, Knjaževac i Sokobanju. Iako u ovom odseku sa šefom radi ukupno pet inspektora, poslednjih godina rezultati na suzbijanju rada „na crno“ su  značajni.  Kako saznajemo, ugostiteljstvo, taksi prevoz i šumarstvo su delatnosti u kojima ima najviše nelegalnog rada.

„Za prvih devet meseci ove godine otkriveno je 169 radnika koji su radili „na crno“, a nakon kontrole poslodavci su sa njih 123-oje zasnovali radni odnos.“, rekao je novinarima Dragan Mitić, šef odseka inspekcije rada za Zaječarski okrug.

Tokom prethodnih 9 meseci inspektori rada otkrili su i 28 neregistrovanih privatnika, a nakon kontrole njih 6 se registrovalo. Novinarima je saopšteno i da su izrečene kazne u visini od preko četiri i po miliona dinara, a za 13 prekršajnih naloga naplaćeno je 350 hiljada dinara.

Iz aktivnosti regiona, načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović saopštio je da je idejni projekat Instituta „Jaroslav Černi“ o vodosnabdevanju naišao na dobar odziv u gotovo svim opštinama Timočke krajine. 

Takođe, dobra je vest da je Direkcija za vode prihvatila da ovaj projekat uzme u prioritet za 2017. godinu i izradi generalni projekat s kojim bi se konkurisalo kod inostranih fondova.

Paunović je naglasio da ovaj projekat ne znači zapostavljanje postojećih sistema koji postoje ili su u izgradnji, kao na primer Bogovina, već bi bio podsistem kojim bi voda mogla da bude dostupna svim stanovnicima ovog regiona.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *