Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Zaječarska vlast i dalje odbija da poštuje medijske zakone

Nakon što je Za media Portal gradonačelniku Zaječara Velimiru Ognjenoviću postavio javna pitanja koja se tiču trošenja javnog novca za sufinansiranje medijskih sadržaja reagovala je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres a njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

“Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres sa žaljenjem ističe da zaječarska vlast ni posle reagovanja Koalicije nije formirala Komisiju za sufinansiranje medijskih projekata u skladu sa Zakonom i Pravilnikom.
 
Koalicija podseća da je, protivno Zakonu o javnom informisanju koji predviđa da u komisiji za ocenjivanje predloga projekata većina članova bude imenovana na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji, Gradsko veće Zaječara 28. jula formiralo komisiju u kojoj je samo jedan član predstavnik udruženja.
 
Prethodno, nakon sugestija UNS-a, Gradsko veće donelo je 4. avgusta izmenjeno Rešenje u kome je jedan član koji nije novinar ili medijski ekspert zamenjen novinarskim stručnjakom Miroljubom Radojkovićem. Međutim, većinu u komisiji i dalje ne čine kandidati novinarskih i medijskih udruženja.
Koalicija ponovo traži da ova lokalna samouprava donese novo Rešenje poštujući zakonske i podzakonske akte.
 
Koalicija ukazuje i na nedopustivu praksu da se odluke o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja donose tek sada, a da se njihova realizacija i medijsko pravdanje moraju okončati do kraja godine.”
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *