Da svet bude bolje mesto za sve – Festival Art zona u Zaječaru (VIDEO)

Zaječarska organizacija “Dečji centar” organizuje prvi Inkluzivni festival kulturnog stvaralaštva dece i mladih, pod nazivom “Art zona za sve”, koji traje do 23. septembra. 

Festival je otpočeo predstavljanjem učesnika i realizatora ove petodnevne manifestacije na centralnom zaječarskom trgu, a najviše pažnje izazvali su gosti iz Beograda – grupa zabavljača Mirror Crew. Festival promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvovanje u stvaranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice.

U realizaciju festivala biće uključeno više od 200 dece sa smetnjama u razvoju i oko 150 mladih iz opšte populacije. Predviđeno je učešće gostiju iz Timočke krajine, Srbije i Bugarske. Tokom festivalskih dana deca i mladi na sceni će prikazati svoje stvaralaštvo iz različitih oblasti umetnosti: pozorišta, plesa, horskog pevanja, filma, poezije, paralelno će se u dvorištu Dečjeg centra odvijati edukativne radionice slikarstva, vajarstva, reciklaže. 

Program Festivala “Art zona za sve”, nastavlja se popodne od 16 do 18 sati umetničkim radionicama za decu. U 17 sati počeće predstave mladih iz tri zaječarske osnovne škole i gostiju iz Ćuprije i Gračanice. Od 19 sati planirana je projekcija omladinskih aktivističkih filmova – Edukativnog centra Roma iz Subotice, Kancelarije za mlade Bor i Dečjeg centra Zaječar.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja. 

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *