Zaječarski planinari osvojili vrh Veliki Korab u Makedoniji

Uspešan vikend za planinare iz Omladinsko planinarsko smučarskog društva “Dragan Radosavljević” iz Zaječara najavio je uspon na najviši vrh planine Galičice – Magaro (2245 metara nadmorske visine) koji se nalazi u Makedoniji, na samoj granici sa Albanijom. Zastava ovog društva zaviorila se na ovom vrhu zahvaljujući Žiki Brankoviću, koji je ove godine osvojio neke od najzahtevnijih vrhova Balkana.

U nedelju, 4. septembra, Zaječarci su uzeli učešće u još tri akcije: u regionalnoj akciji u Vratni, u lokalnom pohodu na Rtanj – severnom stranom i 25. usponu na Veliki Korab u Makedoniji (2764 metara nadmorske visine).

Regionalnu akciju u Vratni, sa obilaskom čuvenih prerasti organizovalo je Planinarsko društvo “Deli Jovan” iz Negotina, a na poziv domaćina odazvalo se oko 300 učesnika iz svih krajeva Srbije. Učesnici akcije po prvi put imali su priliku da u lepotama čuvenih prerasti uživaju obilaskom nove staze, koja je veoma atraktivna i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zahvaljujući podršci starijih planinara, trogodišnja Dunja Petrović uspešno je prošla teži deo staze i dobila priznanje organizatora kao najmlađi učesnik akcije.

U sklopu finalnih priprema za uspon na najviši vrh Olimpa, deo ekipe OPSD “Dragan Radosavljević” u nedelju je učestvovao u usponu na Rtanj severnom stranom. Svi učesnici su sa lakoćom savladali ovu stazu, istakavši da sa velikim nestrpljenjem očekuju polazak na Olimp, gde ih očekuje uspon na veoma zahtevan vrh Olimpa – Mitikas.

U nedelju, u kasnim popodnevnim satima stigla je vest da se tim OPSD “Dragan Radosavljević” našao i na vrhu Veliki Korab u Makedoniji, i da su članovi tročlane ekspedicije: Žika Branković, Perica Kocić i Radovan Đalić uspeli da bez značajnih poteškoća stignu do vrha i druže se sa više stotina planinara iz svih krajeva Evrope i sveta.

U četvrtak, 8. septembra, Zaječarci će se uputiti ka Grčkoj, gde ih očekuje višednevna avantura na Olimpu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *