51. Mokranjčevi dani u Negotinu od 9. do 14. septembra

Mokranjčevi dani održavaju se 51. put u Negotinu od 9. do 14 septembra. Ove godine selektor festivala je dr Sonja Marinković, a manifestacija počinje tradicionalnim natpevavanjem horova: AKUD Sonja Marinković, Beogradski madrigalisti, Voks Mirabilis iz Mađarske, Beogradsko studentsko pevačko društvo i Hor Šumatovac. Episkop toplički gospodin Arsenije besediće na svečanom otvaranju festivala.

Tokom trajanja manifestacije biće odigrana predstava “Mala tajna” pozorišta Madlenijanum, gost Negotina biće i novosadsko Srpsko narodno pozorište sa operskom predstavom “Knez Ivo od Semberije”. 

Gudački kvartet Beogradske filharmonije priprema za svoj nastup na “Mokranjčevim danima” Drugi gudački kvartet Petra Konjevića, zasnovan na temama iz Mokranjčevih rukoveti.

Prošlogodišnji pobednik natpevavanja u okviru jubilarnih 50. Mokranjčevih dana, Angel Manolov iz Sofije održaće takođe koncert, a najavljen je i nastup Beogradskog diksilend orkestra.

Festival će zatvoriti ansambl Muzičke produkcije RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.

Planiran je i prateći program koji će obuhvatiti nastup folklornih grupa, likovne, književne i naučne tribine posvećene stvaralaštvu Mokranjca, promocije značajnih publikacija i premijera dokumentarnog filma „Dovoljno za besmrtnost” autorskog tima beogradskih mladih muzikologa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *