U prvih šest meseci 2016. u Zaječaru približno isti broj venčanja i razvoda

Prema podacima Matične službe u Zaječaru, za prvih šest meseci ove godine, sudbonosno DA pred matičarima reklo je 118 parova, ali za to isto vreme u Opštinskom sudu je razvedeno 108 brakova. Tokom cele 2015. godine u Zaječaru se venčalo oko 270 parova, a razvelo 193. Statistički gledano u našem gradu prošle godine razveden je skoro svaki drugi sklopljeni brak, dok je na nivou cele Srbije ta statistika nešto povoljnija jer je razveden svaki četvrti brak, u odnosu na broj sklopljenih bračnih zajednica.

U zaječarskoj Matičnoj službi kažu da je i dalje najviše venčanja subotom u svečanoj sali Gradske uprave, mada ima i onih koji se venčavaju radnim danom i tako izbegnu da plate cenu od 3.600 dinara koliko košta u subotu ili nedelju. Mladenci mogu sklopiti brak i van sale za venčanja i to najčešće čine u restoranima i hotelima gde su prisutni svi gosti, ali to zadovoljstvo plaćaju 13.000 dinara.

S druge strane, u Osnovnom sudu u Zaječaru su nam rekli da je cena razvoda, odnosno sudske takse, od 2.660 do 5.320 dinara u zavisnosti da li je razvod sporazumni ili se radi o tužbi za razvod braka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *