Održan 5. Antika fest na Romulijani

Peti “Antika fest”, ove godine posvećen smehu i Migelu Servantesu, održan je sinoć na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana kod Zaječara, a u atrijumu Carske palate premijerno je izvedena predstava “Međuigra u međuigri” u režiji Nebojše Bradića.

On je naglasio da Servantes nije značajan samo kao pisac jednog od prvih modernih romana – “Don Kihota”, već je stvaralac izvanrednih dela u oblasti pozorišta.

“Servantesove međuigre su mali biseri pozorišnog zanata i pozorišne veštine, a bile su izvodjene izmedju komedija i ozbiljnih predstava kao neka vrsta relaksacije uz muziku i ples sa vrlo živim tipovima i plastičnim situacijama”, objasnio je reditelj.

Na osnovu Servantesovih međuigara, Bradić je, zajedno sa koreografom Verom Obradović i mladim glumcima Andrijom Kuzmanovićem, Sandrom Bugarski, Milošem Petrovićem, Lakom Nikolićem i Isidorom Građanin, postavio predstavu “Međuigra u međuigri”. Bradić kaže da se Servantes u međuigrama bavio temama svog vremena, ali da te teme vrlo lako mogu biti tretirane i u ovom vremenu.

Osim premijere predstave “Međuigra u međuigri”, na Feliks Romulijani, u okviru 5. Antika festa, otvorena je izložba đačkih radova sa temom “Don Kihot i smeh”, predstavljene knjige “Daily life in Medieval Serbia” grupe autora, u izdanju “Klia” i “Demoni i rituali” prof. dr Danijela Sinanija i prikazan film “Legenda o lapotu” Gorana Paskaljevića.

Gotovo ceo ovaj program biće izveden danas i u Kladovu u okviru programa “Kazan kult”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *