Nove učionice za đake majdanpečke osnovne škole

U renoviranje majdanpečke osnovne škole “Velimir Markićević” tokom leta uloženo je 30 hiljada dinara i uz pomoć donatora sređene su dve učionice i zbornica. Do kraja godine trebalo bi da se urede i ostale školske prostorije.

Inače, prvo školsko zdanje završeno je 1857. godine, a početkom 20. veka izgrađena je nova zgrada, koja je 1941. godine izgorela u požaru, pa su deca vraćena u staru školu. Nakon završetka Drugog svetskog rata izgrađena je nova školska zgrada, koja je početkom šezdesetih godina rekonstruisana. U periodu procvata Majdanpeka, škola je imala preko 800 đaka, dok je danas taj broj gotovo prepolovljen.

O školovanju majdanpečke dece sačuvani su podaci s početka 18. veka, kada se u pravoslavnoj crkvi zatiče jedan učitelj Rusin koji podučava desetak majdanpečke dece. Ovo je povod da se Majdanpek, pored Požarevca i Beograda, uvrsti u spisak malobrojnih naselja u kojima tokom 18. veka radi škola. Koliko i kako je ovaj vid podučavanja dece trajao, nije poznato.

Prvi majdanpečki učitelj, Jozef Sedelini, bio je stranac. Kao stalno zaposlenog u rudniku i verovatno kao najučenijeg među njima, sunarodnici ga biraju da im podučava decu na maternjem, nemačkom jeziku. Sedelini se ovim poslom bavio od novembra 1851. do januara 1852. godine. Iako se nije radilo o sistemski organizovanoj nastavi, opština priznaje Sedelinijev rad sa decom i plaća ga 10 forinti mesečno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *