“Vražogrnački točak” zatvorio 34. krug (FOTO)

U Vražogrncu kod Zaječara sinoć je završena dvodnevna tradicionalna Smotra narodnih običaja “Vražogrnački točak”.

“Zahvaljujući vašoj nesebičnoj pomoći u Vražogrncu skoro tri i po decenije prikazujemo običaje i kulturu ovog kraja čuvajući tradiciju za buduće generacije. Sve što uspemo da otrgnemo od zaborava, svaki stih, izvorna pesma, kolo, šara na narodnoj nošnji, običaj; sve to predstavlja pobedu pravih vrednosti nad vremenom i šundom. Da u tome uspevamo govori i to što ćemo večeras Vražogrnački točak zavrteti 34. put”, rekla je otvarajući ovogodišnju manifestaciju pomoćnica gradonačelnika Suzana Stamenković.

Nakon otvaranja folklorni ansambli iz Vražogrnca, Knjaževca i Rgotine pokazali su svu lepotu narodne tradicije, pred brojnom publikom okupljenom u porti crkve Svete Trojice. Tokom popodneva tu je radila i likovna dečja radionica, a u etno-kući je otvorena izložba slika Gorana Pejčića, kao i izložba domaće radinosti.

Sinoć je smotra nastavljena nastupom članova kulturno umetničkih društava “Božur” iz Zvezdana, “Petar Radovanović” iz Zlota kod Bora, “Sloga” iz Vražogrnca, “Vladimir Stanojević” iz Šuljkovca kod Jagodine, kao i izvornom folklornom grupom “Jablanica” iz Boljevca. Kao i ranijih godina birala se najlepša devojka sabora i ove godine to je Milena Milošević iz Šuljkovca.

Organizatori 34. Smotre narodnih običaja “Vražogrnački točak” su Centar za kulturu i turizam, MZ Vražogrnac i KUD “Sloga”, a pokrovitelj grad Zaječar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *