Pred spomenikom Zoranu Radmiloviću na godišnjicu smrti (FOTO)

Delegacije zaječarskog pozorišta, muzeja i Grada Zaječara, položile su danas cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću, povodom 31. godišnjice od smrti ovog velikana srpske i jugoslovenske pozorišne scene. Ovom prilikom pročitana je i pesma “Pred spomenikom Zoranu Radmiloviću” zaječarskog pesnika i njegovog prijatelja Tomislava Mijovića.

“Zoran Radmilović je bio glumačka veličina ne samo za Zaječar gde je rođen, već i u celoj Srbiji. Jedna fotomontaža koja se može naći na internetu, a zove se “Kafana kod besmrtnih” i na njoj je i Radmilović, dovoljno govori o tome gde ga publika svrstava. Današnji klinci koji se nisu rodili u njegovo vreme, znaju replike iz “Kralja Ibija”, “Radovana III”…. Zorana se na ovaj način sećamo na dan rođenja i smrti, ali ga pamtimo i svih ostalih dana u godini”, rekla je okupljenim novinarima pomoćnica gradonačelnika Suzana Stamenković.

Davor Marušić, direktor pozorišta koje nosi Radmilovićevo ime, rekao je da je ovaj teatar “čuvar plamena i duha Zorana Radmilovića”. 

“Nažalost, pozorište je danas u nezavidnom finansijskom položaju i ja se nadam da ću ja, ili neko drugi na mom mestu, sledeće godine imati mnogo bolju situaciju. I pored toga, potrudićemo se da imamo bogatu pozorišnu jesen, jer ćemo do Dana Zorana Radmilovića uraditi premijerno jedno domaće dramsko delo u režiji poznatog srpskog reditelja”. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *