Tragovi vremena u galeriji zaječarskog muzeja (FOTO)

Večeras je u galeriji Narodnog muzeja Zaječar otvorena izložba slika 22. saziva međunarodne likovne kolonije Gamzigrad, koja je organizovana avgusta 2015. u Gamzigradskoj banji. Predstavilo se 11 umetnika iz Srbije, Makedonije i Bugarske, koji su ostavili po dva svoja dela koloniji. Oni su uvećali zbirku sa dosadašnjih kolonija koja broji preko 300 dela od oko 150 učesnika.

Publici su se na otvaranju obratili – istoričar umetnosti Nina Pogarčić, Saša Jović iz Centra za kulturu i turizam i slikar iz Bugarske Simeon Panajotov, jedan od prošlogodišnjih učesnika, koji je zahvalio organizatorima za divno stvaralačko druženje u pitomom ambijentu Gamzigradske banje i Romulijane, nakon čega su ostala ova dela kao “tragovi vremena”.

Kolonija Gamzigrad se među 200 kolonija koliko ih u Srbiji ima izborila za značajno mesto u kulturnom životu Srbije, istakla je Nina Pogarčić.

“U drugoj deceniji 21. veka, u vremenu umetnosti proširenih medija, ovakva postavka može delovati tradicionalno, jer se umetnički izraz ideja i emocija stvara na dvodimenzionalnom prostoru, tj. površini. Međutim, to je upravo ono što ove slike objedinjuje, kao što ih povezuje i tema – arheološki lokalitet Gamzigrad i njegova neposredna okolina…. Na ovim slikama možete osetiti lirsku opijenost, dramsku napetost, svetlu i tamnu stranu trajanja, setu i melanholiju. Verujem da će vam iščitavanje ovih dela pružiti optički užitak.”

Saša Jović je uz čitanje odlomka iz kataloga izložbe, autora Ljubomira Ćorilića koji je nastavio tradiciju ove kolonije da za učesnika ima i jednog književnika, podsetio da se priprema naredna 23. Kolonija Gamzigrad koja će, kao i prethodne, biti održana poslednjih 10 dana avgusta.  


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *