Nakon Lubnice, još sedam novih slučajeva nodularnog dermatitisa u zaječarskim selima

Nakon prve pojave nodularnog dermatitisa, do sada je registrovano još sedam novih slučajeva na području Zaječarskog okruga. Vakcinacija je uradjena u 90 posto slučajeva i bolest je sada pod kontrolom, rečeno je juče na sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga, čiji je domaćin bila Gradska uprava Zaječar.

“Posle prvog talasa, kada je u selu Lubnici stradalo 47 grla stoke, do sada imamo sedam novih, sporadičnih slučajeva, pet u Osniću, jedno u Halovu i jedno u Gamzigradu. Razlika u odnosu na prvi talas koji smo imali je da se ostala grla ne uništavaju, već samo ona koja su pokazala zarazu na svom telu”, rekao je načelnik Zaječarskog okruga Vladan Paunović.

Na sednici su razmatrane trenutne epizootiološke situacije i Savet je informisan o preduzetim merama na sprovođenju sistematske dezinsekcije u opštinama Zaječarskog upravnog okruga, radi sprečavanja širenja zarazne bolesti nodularnog dermatitisa.

Na završnom ispitu u osnovnim školama za upis učenika u srednje škole na području Zaječarskog upravnog okruga, kvalitet pokazanog znanja je poražavajući, rekao je načelnik okruga Vladan Paunović.

“Kvalitet pokazanog znanja je već godinama unazad loš, a sada možda i najlošiji. To ukazuje na kompleksne probleme ne samo obrazovanju, već je to problem i roditelja, prosvetnih radnika, učenika, lokalnih samouprava i svih onih činilaca koji su u tom lancu obrazovanja. Inicijativa je pokrenuta, i mi ćemo u što kraćem roku održati Savet Zaječarskog okruga, kome će, pored predstavnika lokalnih samouprava, prisustvovati i svi direktori osnovnih i srednjih škola, a biće izvučen i presek kvaliteta znanja učenika po školama i predmetima”, rekao je Paunović.

Na sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga razgovaralo se i o preventivnim i operativnim merama zaštite i spasavanja u nastupajućem periodu zbog povećane opasnosti od izbijanja i širenja požara na otvorenom prostoru, a prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Zaječaru, Branislava Matića, broj požara na otvorenom prostoru je povećan.

“U poslednjih sedam dana imamo pet požara sa oko pet hektara izgorelog strnog žita. Upravo sa ovog sastanka dajemo, pre svega, jedan apel da se obrati pažnja prilikom izvodjenja svih radova na otvorenom prostoru i da se poštuju sve zakonske norme kako ne bi došlo do ugrožavanja useva, dok se ne budu skinuli sa površine, a ujedno i da podsetimo gradjane da je zabranjeno loženje, odnosno spaljivanje biljnih ostataka na otvorenom prostoru”, naveo je Matić je i naglasio da su kazne za izazivanje požara i do 50 hiljada dinara za fizičko lice.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *