Izložba najstarijih časopisa iz fonda zaječarske biblioteke (FOTO)

U Zavičajnom kutku Matične biblioteke “S. Marković” u Zaječaru, danas je otvorena izložba “Pečat vremena” Snežane Minčić, na kojoj su predstavljeni nastariji časopisi iz bibliotečkog Fonda periodike. Postavka se može razgledati u naredne dve sedmice.

Prema rečima autora postavke, samostalnog knjižničara Snežane Minčić, predstavljeno je 37 časopisa koji su objavljivani u periodu od 1874. do 1945. godine.

“Fond periodike naše biblioteke ima 2414 godišta i 248 naslova časopisa. Pretpostavlja se da su oni nabavljani putem pretplate, kupovinom ili poklonom. Najstariji izloženi primerci su iz 1874. godine – Srpski arhiv za celokupno lekarstvo, iz 1880. Otadžbina, iz 1884. Starinar, iz 1889. Glasnik srpskog učenog društva, iz 1897. Narodno zdravlje.”

Direktor biblioteke Saša Jelenković podsetio je na otvaranju postavke da je najstariji srpski časopis koji još izlazi “Letopis Matice srpske” (1824.), a da zaječarski Fond periodike ovom izložbom predstavlja ono što je reprezentativno za ovaj deo Srbije.

“Pred vama su zdravstveni, pedagoški, dečji, politički i drugi specijalizovani časopisi koji osim što svedoče o vremenu nastanka već su išli i korak napred. U nekima od njih nagoveštavaju se progresivne ideje, ali ponekad i zablude tog vremena.”

Izložbu časopisa prati i katalog koji pored digitalizovanog prikaza izgleda časopisa sadrži i bibliografske jedinice preuzete iz COBISS onlajn baze; sređene su hronološki i pored svake prikazan je broj godišta i broj sveske određenog časopisa. Na kraju se nalaze i imenski registar i registar naslova.

 
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *