Na Fakultetu za menadžment u Zaječaru Simpozijum o upravljanju prirodnim resursima (FOTO)

Šesti međunarodni simpozijum o upravljanju prirodnim resursima, koji je finansijski podržan od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije održava se ovog vikenda na Fakultetu za menadžment u Zaječaru, Univerziteta “Džon Nezbit”.

Nakon registracije učesnika, danas je upriličeno svečano otvaranje ovog naučnog skupa a prisutne je pozdravio dekan Fakulteta, prof. dr Dragan Mihajlović. Predavačima se obratio i pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, Vladislav Milivojević koji je istakao da je ovaj simpozijum veoma značajan za sam grad Zaječar jer će se na njemu raspravljati o dvema značajnim temama – Regionalnoj deponiji Halovo i Vetroparku Vrška Čuka.

Tokom prvog dana naučnog skupa biće održano plenarno predavanje prof. dr Radmila Pešića sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, na temu “Prokletstvo prirodnih resursa – da li ono ipak postoji”, zatim predavanje “Uticaj insekticida na proizvodnju meda”, prof. dr Jelene Bošković sa Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment iz Novog Sada. Uslediće predstavljanje rada prof. dr Ventislava Ivanova sa Univerziteta za rudarstvo i geologiju iz Sofije pod nazivom “Uloga mineralnih resursa u konceptu održivog razvoja”, kao i “Stanje i perspektive održivog razvoja svetske privrede na početku novog milenijuma”, autora prof. dr Petra Veselinovića sa kragujevačkog Ekonomskog fakulteta.

U nedelju se nastavlja simpozijum a neke od zanimljivih tema koje se mogu čuti tiču se potencijala termomineralnih izvora, uticaja gasova staklene bašte na životnu sredinu, zatim korupcije kao prepreke uspešnom korišćenju prirodnih resursa, značaja energetskih koridora i slično.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *