Vlada Republike Srbije: Bolest kvrgave kože kod goveda se ne prenosi na ljude

Povodom registrovanog virusnog oboljenja „nodularni dermatitis“ tzv. bolest krgave kože kod goveda, Vlada Republike Srbije izdala je Saopštenje u kome obaveštava građane da se virus ne prenosi na ljude i da nema razloga za zabrinutost, kao i da je nadoknada štete za prve registrovane slučajeve već počela.

“Apelujemo na vlasnike goveda koji primete neke od siptoma bolesti – čvorići koji se pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica – da se obavezno jave svom veterinaru. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i gubi na težini”.

Nodularni dermatitis se u Srbiji pojavio kod goveda pošto je prethodno registrovan u Bugarskoj i Makedoniji. Budući da je registrovan mali broj slučajeva obolelih goveda i da je pod punom veterinarskom i sanitarnom kontrolom, Vlada Srbije apeluje na građane da ne podležu neproverenim informacijama, već da za svaku nedoumicu kontaktiraju nadležne institucije.

Stručnjaci savetuju vlasnike goveda da je najvažnija preventiva, odnosno korišćenje repelenata za insekte koji su prenosioci virusa nodularnog dermatitisa.

Opširnije o ovoj bolesti goveda i o merama prevencije saznajte u prilozima…

LINK ZA FAJL » nodularni-dermatitis-informacija-za-vlasnike-zivotinja.pdf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *