Bolest goveda kvrgava koža i u Lubnici kod Zaječara?

Kako Za media nezvanično saznaje u selu Lubnica, pored Zaječara pojavila se bolest stoke, nodularni dermatitis, poznatiji kao kvrgava koža. Za sada se još ne zna koliko grla je obolelo od zarazne bolesti koja uglavnom napada goveda, a koja se ove godine prvi put pojavila u Srbiji. Niko od nadležnih nije želeo da potvrdi ovu informaciju, ali je u Zaječarski upravni okrug stigla preporuka Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti nodularnog dermatitisa Vlade Republike Srbije u kojoj stoji da se s obzirom na ozbiljnost situacije i hitnost postupanja sprovedu mere dezinsekcije na području lokalne samouprave.

Ovim povodom danas su u Zaječarskom okrugu i Gradskoj upravi održani Štabovi za vanredne situacije koji su bili zatvoreni za medije.

Kvrgava koža se inače prenosi ubodom insekata i nije opasna za ljude, ali jeste za goveda i bivole. U našoj zemlji prvo pojavljivanje bolesti  zabeleženo je na teritoriji Bujanovca i Bosilegrada.

 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *