Vulin: Vlada će pomoći Fabrici kablova u Zaječaru (VIDEO)

Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, posetio je danas TF Kable Fabriku kablova Zaječar, koja je deo poljskog koncerna Telefonike.

On je u razgovoru sa rukovodstvom fabrike i Grada Zaječara rekao da Vlada Srbije u godini preduzetništva ima nameru da poveća broj radnih mesta borbom protiv sive ekonomije, a Fabrika kablova je pozitivan primer gde su inspektori rada utvrdili da su svi radnici prijavljeni, zaštićeni u skladu sa propisima zaštite na radu, a prosek plata je preko 40 hiljada dinara. Zato će Vlada, čije se formiranje očekuje, pomoći ovoj fabrici koja je prošle godine bila na granici da je vlasnik iz Poljske zatvori.

Podsetimo, Grad Zaječar je na ime ekološke takse, obračunate za tri godine retroaktivno, blokirao račun ove fabrike za 74 miliona dinara. Nakon protesta radnika i prijema vlasnika iz Poljske kod premijera Aleksandra Vučića, dobili su obećanje Vlade da će im novac biti vraćen.

Dariuš Hromi, generalni direktor TF Kable FK Zaječar, koja sada zapošljava oko 400 radnika, kaže da očekuje da im uskoro bude vraćeno na ime takse 65 miliona dinara i da će tek tada moći da se ulaže u nove investicije i otvaranje još 100-ak radnih mesta. Razmišlja se, rekao je Hromi, o preseljenju fabrike iz Ukrajine, baš u Zaječar. Ali tek kada im se vrati nepravedno uzet novac, naglasio je generalni direktor.

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović koji je prisustvovao razgovorima u Fabrici kablova, rekao je da je Grad Zaječar vratio fabrici do sada 10 miliona dinara i da će buduća Vlada takođe pomoći da se ovaj problem što pre reši, kako bi bile realizovane nove investicije značajne za Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *