Zaječarski Gimnazijalci prvi na nacionalnom konkursu kratkometražnog filma na španskom jeziku (VIDEO)

Nevena Mušatović, Bobana Obrenović i Jovan Ćirić, učenici zaječarske Gimnazije, osvojili su prvo mesto na Prvom nacionalnom konkursu za najbolje kratkometražne filmove na španskom jeziku snimljene mobilnim telefonom „Servantes prikazuje…“, sa kratkometražnim filmom nazvanim “Ovo je naša borba” (“Esta es nuestra lucha”).

„Naša zamisao bila je da film bude inspirisan Don Kihotom, pa smo napravili kratkometražni film, odnosno paralelu između naše svakodnevice i njegove uzaludne borbe sa vetrenjačama i stavili smo do znanja da ćemo se trudom i znanjem, boriti protiv svega ovoga što nas okružuje, protiv rijalitija i pogrešnih sistema vrednosti“, rekla je Nevena Mušatović.

Bobana Obrenović istakla je da se trud isplatio i da im prvo mesto i osvojene nagrade puno znače. Jovan Ćirić kaže da je učešće na konkursu odlično iskustvo, a da ih nagrade dodatno motivišu.

Institut Servantes je javna ustanova osnovana u Španiji 1991. godine, sa ciljem promovisanja i podučavanja španskog jezika i ostalih zvaničnih jezika Španije, kao i širenja španske i hispanoameričke kulture. Radi u 90 gradova u 43 zemlje na svim kontinentima.

Španska kraljevska porodica svečano je otvorila Institut Servantes u Beogradu 2004. godine, gde je od 2002. postojala Aula Servantes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *