U Grljanu obeležena slava Hrama Svete Trojice (FOTO)

Svetom arhijerejskom liturgijom, uz bogat kulturno umetnički program Grljanci su danas proslavili slavu svog hrama, Svetu Trojicu. Okupljene je pozdravio starešina grljanske crkve, jerej Zlatko Zdravković, a u kulturno umetničkom delu programa nastupili su CTU „Koreni“ i izvorna pevačka grupa „Jelek“.

Sveštenik Zlatko Zdravković, čestitao je svojim parohijanima slavu hrama, Svetu Trojicu i pozvao meštane da pomognu u obnovi crkve koja je sagrađena 1899. godine. Nakon Svete arhijerejske liturgije i sečenja slavskog kolača, usledio je kulturno umetnički program u kome se igrama iz Srbije predstavio dečiji folklor Centra za tradicionalne umetnosti “Koreni“, Izvorna pevačka grupa „Jelek“ i instrumentalni solista Milan Ducić.

Prema sačuvanom predanju, prvi grljanski sveštenik bio je pop Gligorije, koji je došao iz Vlaške još krajem 18 veka. Po kazivanju njegovih potomaka, on je bio otac kasnije dobro poznatog Grljanca Radul bega. Jedan od sveštenika bio je i Velimir Antonijević, uz čije je angažovanje i inicijativu pokrenuto pitanje izgradnje crkve u selu. Uz podršku tadašnje opštine i uz ogroman odziv meštana, crkva je sagrađena i posvećena Svetoj Trojici 1899. godine, a godinu dana kasnije, na prvi dan Duhova, 28. maja, osveštao je tadašnje Episkop timočki gospodin Melentije. Osvećenju grljanske crkve prisustvovali su kraljevi Milan i Aleksandar Obrenović.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *