Zaječarska premijera dokumentarnog filma “Zatvorska molitva” Miljana Gogića

Dokumentarni film “Zatvorska molitva” u režiji Miljana Gogića biće prikazan u Zaječaru u sredu, 15. juna. Premijera u našem gradu je od 19 sati u sali muzičke škole.

„Zatvorska molitva“ je priča iz zatvora u Nišu o osuđenicima koji su punih sedam godina predano radili na obnovi zatvorske crkve, koju je još 1934. podigao kralj Aleksandar Prvi Karađorđević. Posle Drugog svetskog rata crkva u niškom zatvorskom kompleksu decenijama je služila za sve osim za ono za šta je predodređena, čak je jedno vreme u njoj bila smeštena i kuhinja. Pre sedam godina osuđenici, strip-crtači i tatu-majstori obnovili su crkvu i oslikali freske na njenim zidovima, uz „svoje molitve i tihu borbu“, kako vole da kažu. Novi život crkvi su dale ruke više od 400 osuđenika, od kojih mnogi nisu bili pravoslavne veroispovesti.

Kratki dokumentarni film „Zatvorska molitva“ reditelja Miljana Gogića, snimljen u produkciji „Adrija medija grupe“, nagrađen je „Zlatnim vitezom“ na 25. Međunarodnom festivalu na Krimu, na kome je prikazano 190 filmova iz više od 20 zemalja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *