Arhitektura Vidina i Zaječara 19. i 20. veka na izložbi u Vidinu

Povodom 9.juna – Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhivu u Vidinu otvorena je zajednička izložba fotografija „Arhitektura Vidina i Zaječara (XIX – XX vek)“ vidinskog i Istorijskog arhiva “Timočka krajina” u Zaječaru.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz javnog, društvenog i verskog života oba pogranična grada, a pozdravljajući zvanice direktorka Državnog arhiva u Vidinu Svetlana Krsteva naglasila je da ovo samo jedan od zajedničkih projekata koje dve institucije kulture zajedno realizuju već godinama.

Direktor zaječarskog arhiva Velibor Todorov dodao je da predstoji rad na projektu iz programa prekogranične saradnje.

Izložbu su otvorile Ivanela Andrejeva, sekretar Opštine Vidin i Suzana Stamenković, pomoćnica gradonačelnika Zaječara.

“Zahvaljujući blizini granice Vidin i Zaječar neguju dobre odnose i dobru saradnju i verujem da ćemo je supešno proširiti i na druge oblasti života. Grad Zaječar će podržati sve projekte koji mogu unaprediti dobre odnose i kvalitet života građana u obe regije, vidinskoj i zaječarskoj”, rekla je Stamenkovićeva.

Autori izložbe su: Svetlana Krsteva, Marija Novakova, Zoran Janković, Dragan Živković i Agim Januzi. Zaječarski deo postavke obuhvata fotografije zdanja po kojima je grad na Timoku prepoznatljiv, pre svega turske vodenice i Radul-begovog konaka, starih palata, gradskog trga, nekadašnje Gimnazije.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *