Edukacija mladih o bezbednom ponašanju u saobraćaju

Crveni krst u Zaječaru je na gradskom trgu organizovao akciju za zaječarske osnovce pod nazivom „Sigurni na ulici, sigurni u školi“. Osim Crvenog krsta u akciji su učestvovali srednjoškolci Medicinske i Tehničke škole, Gradska uprava, Centar za kulturu i zaječarske auto škole. Ovom prilikom osnovnim školama su uručene donacije u vidu kompleta prve pomoći.

Za mlade je održano predavanje o bezbednom ponašanju u saobraćaju, o osnovnim principima prve pomoći, zatim simulacija udesa bicikle i automobila zbog nepoštovanja pravila u saobraćaju, kao i simulacija zbrinjavanja povređenog bicikliste. Đacima je podeljen i promotivni materijal, koji su uradili učenici Tehničke škole.

Akciju je propratio i načelnik Zaječarskog okruga Vladan Paunović:

“Meni je jako drago da su u ovakvu akciju uključeni brojni subjekti. Treba raditi na edukaciji dece jer će rezultati tek naknadno doći do izražaja. Ovakve akcije ne treba da budu periodične već konstantne tokom cele godine, jer će se jedino na taj način videti i pravi efekti.”

Pet auto škola iz Zaječara rado je podržalo ovu akciju. Njihov predstavnik Bosiljka Konstandinović, ukazala je da više treba raditi na edukaciji dece u poznavanju saobraćajnih propisa.

“Ciljna grupa su nam pre svega deca predškolskog i školskog uzrasta jer prema statističkim podacima to je najranjivija grupa učesnika u saobraćaju. Statistika kaže da je od ukupnog broja nastradalih u saobraćaju preko 30 odsto mlađih od 25 godina. To je zbog nedostatka iskustva, nepoznavanja saobraćajnih propisa i pravila. Čest razlog je i želja za isticanjem i dokazivanjem pa moramo da utičemo i na podizanju svesti dece, jer su to i naši budući vozači.”

Predrag Kocić, volonter Crvenog krsta Zaječar kaže da je izuzetna saradnja sa auto školama, Gradskom upravom, saobraćajnom policijom, školama, pogotovo kada je u pitanju bezbednost dece u saobraćaju.

Inače, svake godine upisu prvaka prethode zdravstveni pregledi i njihova zdravstvena i saobraćajna edukacija, što daje efekte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *