Zaječarski odbornici usvojili Završni račun za 2015. i drugi dopunski Budžet za 2016. (VIDEO)

U Zaječaru je danas održana prva sednica Skupštine grada Zaječara, koja je posle skoro dve godine zakazana po redovnom postupku. Na današnjoj sednici, između ostalog, usvojene su odluke o Završnom računu budžeta grada Zaječara za 2015. godinu i odluka o drugom dopunskom Budžetu grada za 2016. godinu. Ovom odlukom sredstva bi trebalo da budu uvećana za 135 miliona dinara. Reč je uglavnom o donacijama i transfernim sredstvima budžetskih korisnika. Kako se navodi u Nacrtu odluke o završnom računu budžeta za prošlu godinu, grad je u 2015. godini realizovao 56,40% budžeta.

Početak sednice bio je neizvestan zbog nedostatka kvoruma, ali kada je vladajuća većina obezbedila kvorum, na sednicu je došao i odbornik Saša Mirković, bivši predsednik Skupštine, koji sednicama Skupštine nije prisustvovao od decembra prošle godine, kada je podneo ostavku na mesto predsednika. Sednici su se kasnije pridružili i odbornici opozicije.

Glasanju po tačkama dnevnog reda predhodila je žučna rasprava između odbornika, u kojoj je prednjačio bivši predsednik Skupštine Saša Mirković.

U pauzi sednice Skupštine došlo je i do sukoba između bivšeg predsednika Skupštine grada Zaječara Saše Mirkovića i gradonačelnika Velimira Ognjenovića, a intervenisalo je i obezbeđenje Gradske uprave. Ubrzo nakon toga u zgradu Gradske uprave stigla je Interventna jedinica policije i Komunalna policija.

Prema rečima Stefana Zankova, predsednika Skupštine grada Zaječara, “grad je i dalje u lošoj finansijskoj situaciji“, ali je istakao da je “u poslednja 3 meseca, zahvaljujući pre svega državi, stanje mnogo bolje nego što je bilo“.

Opozicija je kritikovala i Završni račun i dopunski Budžet, a odbornik dr Nebojša Ristović, istakao je da su “Budžetom za 2015. godinu, građani obmanuti, što pokazuje i njegova realizacija od samo 56,40 posto“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *