Premijerno prikazan edukativni film HOĆU DA NEĆU (FOTO)

U zaječarskom Omladinskom centru večeras je premijerno prikazan film “Hoću da neću” snimljen u okviru istoimenog projekta koji su realizovali volonterke i volonteri “Dečjeg centra” u Zaječaru uz podršku ZImanovog fonda za mlade, Fondacije Iskorak, Zaječarske inicijative, Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Ceo projekat koji je imao 10 početnih radionica u Zaječaru, a zatim i petodnevni kamp na Bovanskom jezeru, gde je i snimljen film, bavi se senzibilizacijom mladih da prepoznaju suptilne i manje suptilne znake nasilja u emotivnim vezama. Cilj je bio da se ojača grupa devojaka i momaka da razumeju mehanizme rodnog nasilja i da mu se aktivno suprotstave, čulo se na promociji projekta i filma “Hoću da neću”. Pre projekcije publika je imala priliku da čuje aktere i realizatore celog projekta, kao i gošću večeri Jelenu Memet iz Alternativnog ženskog centra u Kruševcu koja je iznela njihova iskustva u radu na sličnim projektima.

Igrani film “Hoću da neću” sastoji se od 6 priča koje prikazuju različite vidove nasilja u adolescentskim vezama. U filmu igra šesnaestoro mladih uzrasta od 13 do 24 god.

Sredinom juna, timovi vršnjačkih edukatora održaće prezentacije u svim osnovnim i srednjim školama u Zaječaru. Radionice će započeti projekcijom filma, a nakon toga edukatori će razgovarati sa prisutnim učenicima. Školama će biti podeljene kopije filmova, edukativni plakati i predlog tema za dalji rad.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *