U Zaječaru obeležen Svetski dan bez duvanskog dima (FOTO)

Javnom manifestacijom na zaječarskom skveru, Preventivni centar Doma zdravlja i Centar za promociju zdravlja ZZJZ Zaječar, obeležili su 31. maj – Svetski dan bez duvanskog dima. Zaječarcima koji su zavisnici od cigareta, ponuđeno je merenje krvnog pritiska, motivacioni razgovori o štetnosti i prestanku pušenja, promotivni materijal, zamena cigareta za voće itd.

U izjavama za medije, lekari zaječarskih zdravstvenih ustanova istakli su da svake godine više od pet miliona ljudi u svetu umire od posledica upotrebe duvana. Duvanski dim sadrži oko sedam hiljada hemikalija, od kojih je 250 štetno po zdravlje, a 70 je kancerogeno. U Srbiji od posledica pušenja godišnje umre između 16.000 i 20.000 ljudi, a karcinom pluća je najučestaliji.

U poslednjih pet godina, procenat pušača u Srbiji opao je za 5%, delom zahvaljujući zakonskim zabranama pušenja, ali je to još daleko od potrebnog proterivanja duvanskog dima iz čovekove okoline.   

Ove godine na Svetski dan bez duvanskog dima, Svetska zdravstvena organizacija i Sekretarijat Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO, pozivaju države da se pripremaju za uvođenje bezličnih (standardizovanih) pakovanja duvanskih proizvoda.

Bezlična pakovanja predstavljaju značajnu meru koja smanjuje potražnju za duvanskim proizvodima tako što se smanjuje privlačnost duvanskih proizvoda i smanjuje mogućnost da pakovanja postanu sredstva za reklamiranje duvanskih proizvoda, ograničava se lažno obeležavanje duvanskih proizvoda i povećava efikasnost zdravstvenih upozorenja.

Bezlična pakovanja duvanskih proizvoda takođe ograničavaju ili zabranjuju koršćenje logoa, boja, brenda ili reklamnih poruka na pakovanjima duvanskih proizvoda, izuzev imena brenda i imena proizvoda koja se mogu prikazati samo u standardnim bojama i određenom vrstom slova.

Interesovanje za uvođenje bezličnih pakovanja raste širom planete. Australija 2012. postaje prva država koja je u celini primenila bezlična pakovanja, Irska, Velika Britanija i Severna Irska i Francuska 2015. usvojile su zakone o implementaciji bezličnih pakovanja čija primena počinje od maja 2016. godine, a veći broj zemalja je u odmaklom stadijumu usvajanja zakona o bezličnim pakovanjima.
 


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *