Novac od Ministarstva za zaječarske ustanove kulture

Zaječarske ustanove kulture dobile su ove godine ukupno devet i po miliona dinara za projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja.

Najviše novca – 8 miliona, pripalo je projektu Narodnog muzeja “Zaječar” za rekonstrukciju i konzervaciju jedne kule na istočnoj strani Romulijane. Muzej je još dobio i 700.000 dinara za peti Antika fest koji se organizuje krajem avgusta.

Istorijski arhiv “Timočka krajina” u Zaječaru konkurisao je sa šest projekata, a finansiraće se samo jedan sa 500.000 dinara kojim će biti štampana publikacija “Neobjavljeni rukopisi generala Nikole Colovića”.

Centar za kulturu i turizam grada Zaječara, zanimljivo je, nije dobio ni jedan dinar za ovogodišnju jubilarnu Gitarijadu, a jedini projekat koji je prošao su Radionice za sviranje na tradicionalnim instrumentima. Ove radionice koje se organizuju u okviru Sabora u Grljanu, dobile su 300.000 dinara. Projektom “Gitarijada” CEKIT je konkurisao i kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji ih je dobro ocenio, ali se još ne zna iznos koji će dobiti.

Ministarstvo kulture ove godine neće finansijski pomoći ni pozorišni festival “Dani Zorana Radmilovića”, saznajemo u zaječarskom pozorištu.

Zaječarska biblioteka ove godine nije konkurisala kod resornog ministarstva projektima, a projekat koji je upućen Ministarstvu pravde nije prošao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *