Pripreme malih vatrogasaca za okružno takmičenje (FOTO)

Danas je poslednji dan priprema za Vatrogasno takmičenje za učenike osnovnih škola sa teritorije zaječarskog okruga, koje će biti održano u četvrtak 2. juna, na gradskom stadionu na Kraljevici u Zaječaru.

Takmičenje počinje u 10 sati, a sat ranije, u 9 sati, učesnici takmičenja okupiće se na gradskom trgu, odakle će, predvođeni vatrogasnim orkestrom, prodefilovati ulicama grada do stadiona na Kraljevici. Učestvuje preko 360 učenika gradskih i seoskih škola sa teritorije grada Zaječara i opštine Boljevac, a podeljeni su u dve kategorije: Podmladak – od 6 do 11 godina i Juniori – od 12 do 16 godina, a svaka kategorija ima mušku I žensku ekipu.

Vatrogasne vežbe se rade po CTIF evropskom standardu, a pobednici sa ovog takmičenja, kvalifikuju se za državno prvenstvo, koje će biti održano od 8. do 10. jula na Zlatiboru. Pobednici sa Zlatibora, predstavljaće Srbiju na međunarodnom takmičenju koje će biti održano naredne godine u Lincu, u Austriji.

Prema rečima Milana Milanovića, sekretara udruženja građana “Dobrovoljno vatrogasno društvo Zaječar”, koje je i organizator ovog takmičenja, cilj je popularizacija dobrovoljnog vatrogastva i to da deca, kroz igru i takmičenje steknu neophodna znanja i veštine iz oblasti zaštite od požara. 

Milanović dodaje da deca nisu ta koja treba da gase požare, jer su za to zaduženi profesionalci, ali da je ovo najbolji oblik prevencije od požara, kroz koji deca mogu da nauče osnovne stvari iz ove oblasti koje im mogu koristiti u realnom životu.

Ovo takmičenje će u četvrtak biti organizovano prvi put u Timočkoj krajini.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *