Na obodu Kraljevice i na groblju trava u visini čoveka (VIDEO)

Ako je nešto “dobro ponelo” ovog proleća u Zaječaru, onda je to trava. Do minulog vikenda malo koji deo grada, osim strogog centra, nije bio u travi visine iznad kolena. Na zaječarskoj Kraljevici i na gradskom groblju trava je ponegde i u visini čoveka.

Pojedini Zaječarci koje smo zatekli danas na groblju kažu da ne pamte da je skoro ovo mesto pokojnika tako zapušteno izgledalo. Većina njih se slaže da grobno mesto treba da održavaju zakupci, ali primećuju i da u većem delu groblja ni staze između grobova nisu ošišane, a da ima i puno spomenika koji se ne vide od trave jer verovatno nema ko od porodice da ih uredi.

U jutrošnjem telefonskom razgovoru direktor JKP “Higijene” Bojan Trandafilović rekao nam je da će ovoga puta radnici pokositi i travu sa grobnih mesta iako je to, prema gradskoj odluci, obaveza zakupaca. Međutim, kada smo danas oko 14 sati hteli još da ga upitamo kada će konačno biti završena rekonstrukcija groblja, kada će groblje dobiti još korpi za otpad i zašto stari spomenici leže razbacani po groblju, u ovom preduzeću su nam rekli da je direktor otišao i da se do kraja radnog vremena više neće vraćati, pa smo tako ostali uskraćeni za ove odgovore.

Dobrilu Radosavljević, rukovodioca RJ Zelenilo u JKP “Higijeni” snimili smo u naselju Kraljevica, gde trojica radnika več drugi dan seku travu, a sutra kada završe ovo naselje, preći će u druge delove grada. Na naše pitanje zašto je u Zaječaru tolika trava, ona kaže da su kiše u prethodne dve nedelje malo poremetile plan rada i da je zato trava ovih dana tako uočljiva u svim delovima grada. Ona, takođe, tvrdi da su osmorica radnika, koji trimerima seku travu, sasvim dovoljna za naš grad. Tako su danas četvorica bila na Kraljevici, trojica u naselju “Kraljevica”, a jedan na manjim zelenim površinama u gradu.

To znači da će, na primer u Kotlujevcu ili u naselju “Plaža”, još neki dan pričekati da ih radnici “Higijene” oslobode trave sa javnih površina. Što se dela park šume Kraljevica pored pruge tiče, Radosavljevićeva kaže da se obično prvi otkos daje na licitaciju nekome kome je trava potrebna za ishranu životinja, pa će tako ovih dana verovatno da je pokosi zakupac iz Halova, koji je takođe čekao stabilizaciju vremena kako mu trava ne bi propala od kiše.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *