Program za 12. Evropsku noć muzeja u Zaječaru

U subotu 21. maja, u 19 sati, u galeriji Narodnog muzeja “Zaječar”, biće otvorena izložba MOZAIK PRAKSIS – troje umetnika – Ivana Pavića, Dragana Vasića i Olivere Gavrić Pavić.

Ona na praktičan način pokazuje poetsko-tehnološku analizu savremenog mozaika koja je opisana u knjizi “Mozaik u Srbiji 1950-2015” Olivere Gavrić Pavić, u odeljku “Mozaik između dekoracije i umetnosti”. U ovom odeljku knjige započeta su neka razmatranja i podele savremenog mozaika poput: reprodukcija ili samosvojno delo; mozaik-slika i mozaik-skulptura, odnosno varijeteti istih; koloristički i monohromatski mozaik, i njihove varijante; inverzni-liveni mozaik i mozaik rađen direktnom metodom i brojne kombinacije ovih pristupa koje zadiru u eksperimentalni postupak; tradicionalni mozaik i potpuno suprotni pristupi.

Nakon otvaranja izložbe publici će biti predstavljena i knjiga MOZAIK U SRBIJI 1950-2015 Olivere Gavrić Pavić.

Predavanje sadrži koncizan istorijski pregled savremenog mozaika u Srbiji od “zlatnog doba” Titove Jugoslavije- unutrašnje dekoracije zgrade SIV-a u Beogradu i sličnih projekata širom Srbije do danas. Poseban akcenat će biti stavljen na autore sa kojima započinje savremeni mozaik u Srbiji kao što su Milo Milunović, Boško Petrović, Marinko Benzon, rana dela Mladena Srbinovića, Boža Prodanović, Lazar Vozarević, Slave Dukovski, Petar Omčikus i njegova organizacija međunarodnog susreta mozaičara u Vela Luci, sve do profesora umetničkih akademija koji su utemeljili ovu slikarsku disciplinu kroz školski sistem kao Stojadin Petković, Vlada Todorović, Branko Miljuš i Đura Radlović.

Ovim programom zaječarski muzej završava ovogodišnju manifestaciju “Muzeji Srbije – deset dana od 10 do 10”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *