Rekordna proizvodnja struje na Đerdapu 1

Hidrološka situacija na Dunavu je veoma povoljna, pa naša najveća Hidroelektrana “Đerdap1” radi punim kapacitetom za dotok od 6.200 metara kubnih i proizvodi dnevno 18.600 megavat sati struje, rekao je za Za mediju Dragan Maksimović, direktor HE “Đerdap 1”. Ovih dana očekuje se i dotok od 7.000 m/3 što će dodatno povećati proizvodnju u dunavskoj fabrici struje.

Inače, “Đerdap 1” trenutno radi sa pet od ukupno šest agregata, jer je u toku revitalizacija hidroagregata broj 1. Od 2009. godine, kad je počeo remont, revitalizovana su tri agregata.

Zaposleni u hidroenergetskom i plovidbenom sistemu “Đerdap 1”  obeležili su početkom ove sedmice 44 godine uspešnog rada. Od 16. maja 1972. godine, uz visok stepen pogonske spremnosti, hidroelektrana kod Kladova eksploatiše vodni potencijal Dunava. Moćni hidroagregati obaraju proizvodne rekorde, pa je naša najveća hidrocentrala do sada EPS-u isporučila 255 milijardi kilovat-sati električne energije.

HE “Đerdap 1”, koja je  godinama bila vodeća kompanija u PD “Hidoelektrane Đerdap” danas posluje kao ogranak JP ”Elektroprivreda Srbije”.
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *