Maturantski ples i ove godine igra se na Trgu oslobođenja

U Zaječaru se u petak, 20. maja, tačno u podne na centralnom zaječarskom trgu igra Maturantski ples. Manifestacija ,”European Quadrille Dance Festival” u Srbiji je počela da se održava od  2005. godine a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bilo je Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora.

Posle Kraljeva, 2006. godine priključio se Niš, od 2007. i mnogi drugi gradovi : Zaječar, Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija,Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica , Užice, Vrnjačka Banja,Gornji Milanovac.

Svi maturanti plešu istu koreografiju uz muziku Johana Strausa (Slepi Miš), a muzika se najcešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi  plešu u isto vreme, tačno u podne. 

U okviru ove manifestacije postignut je i Ginisov rekord, 2011. godine kvadril je igralo 33.202 plesača.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *