Veče epske fantastike u zaječarskom Čitalištu (FOTO)

U Čitalištu zaječarske biblioteke predstavljena su dva romana “Potraga” i “Rat”, Nebojše Petkovića iz Beograda, koji, zanimljivo je, vodi poreklo iz Zaječara. O prva dva romana postapokaliptične trilogije “Poslednji grad” govorili su sam autor, kao i recenzent Aleksandar Petrović, publici poznatiji kao frontmen grupe Ortodoks Kelts.

Nebojša Petković je uz Aleksandra Tešića i Miloša Petkovića jedan od najpoznatijih pisaca epske fantastike sa elementima slovenske mitologije, ocenio je Aleksandar Petrović uz zapažanje da je Nebojša već u prvom romanu pokazao neke od karakteristika već formiranog pisca, koje ga svrstavaju u ovo društvo. 

“Potraga” opisuje svet koji je pola veka od strašnog i devastirajućeg rata vraćen u okvire srednjovekovne, mračne i paganizmom oživljene stvarnosti. Svet u kome se malobrojni preostali trude da prežive između surovosti novih gospodara organizovanih u ratničke klanove i onoga što je razaranje ostavilo iza sebe kao svoj zastrašujući nakot.

Glavni junak romana je jedanaestogodišnji dečak, Vuk, čiji se život u potpunosti menja nakon što saznaje da negde na rubnom području poznatog sveta postoji jedan tajanstveni grad, u kome su sačuvane tekovine ranijih vremena i naprednog, starog sveta. Užasna tragedija koja će nedugo potom zadesiti dečakovo selo, kao i čudnovati san, podstaći će ga da krene u opasnu potragu za ovim legendarnim mestom.

U romanu „Rat“  Vuk i njegov ranjeni saputnik pronalaze nedostajuću stranicu Jerovilovog dnevnika neophodnu da se otkrije pravi put do Poslednjeg grada… Drugi deo trilogije objavio je PortaLibris, u čijem će izdanju biti objavljen i treći roman do ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu, najavljeno je na promociji.

Nebojša Petković (1975) je završio arhitekturu kojom se i profesionalno bavi. Pisanje je hobi i strast koju praktikuje još od srednje škole, sa prekidima zbog drugih profesionalnih izbora i obaveza. Kratke priče objavljuje u elektronskim časopisima Black Sheep i Kreativni magazin, a jedno njegovo kratko prozno ostvarenje zastupljeno je i u elektronskoj zbirci novogodišnjih horor priča „Nešto diše u mojoj torti III“.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *