Program manifestacije Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 u Zaječaru

Druga po redu manifestacija “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” biće održana od 12. do 21. maja i u tom periodu vrata za posetioce otvoriće 80 muzeja u 55 mesta širom zemlje, najavljeno je na sajtu Ministarstva kulture i informisanja. Najveća nacionalna muzejska incijativa obuhvatiće 144 lokacije u Srbiji, među kojima je Narodni muzej u Zaječaru.
 
Program podrazumeva izložbe i prateće aktivnosti kao što su tumačenja postavki, radionice, sadržaji za decu, predavanja, filmovi, koncerti, a ulaz je besplatan.
 
PROGRAM MUZEJI SRBIJE U ZAJEČARU – 10 DANA OD 10 DO 10
 
12.05. u 18.00 , Galerija Narodnog muzeja u Zaječaru
Duhovno pesničko veče
Pesnici Vladimir Stanković, Ivan Potić i Stevan Jovanović čitaće svoje stihove dok će se u muzičkom delu programa sa izvornim pesmama publici predstaviti muška pevačka grupa «Jelek» i Miloš Jakovljević na kavalu. Organizator – Eparhija Timočka (u okviru Festivala hrišćanske kulture 2016.)
 
17.05.2016. u 14.00, Galerija Narodnog muzeja u Zaječaru
Predstavljanje knjige „Rimljani na Đeredapu – istorija i natpisi“ autora prof. Miroslave Mirković.
Ova publikacija je studija o rimskoj vlasti na gornjomezijskom Dunavu i o latinskim natpisima na Đerdapu. Utemeljena je na izučavanju epigrafskog materijala koji je uključen kao katalog na kraju studije. Natpisi iz Đerdapa, carski, vojnički, votivni i počasni, nadgrobni iostali, sadrže autentične i ponekad jedine podatke o davno prošlim vremenima, o vojsci, utvrđenjima i narodu u vreme kada je Podunavlje bilo deo velikog sveta, Rimskog carstva.O knjizi govore: autor, prof. Miroslava Mirković i dr Maja Živić, arheolog i kustos Narodnog muzeja u Zaječaru.
 
18.05.2016. u 19.00, Galerija Radul begov konak
„Snoviđenja“ – izložba fotografija Slobodana Stanojevića.
Izložene fotografije tj. fotomontaže su u kadrovi jednog imaginarnog sveta. Inspiraciju je pronašao u nadrealistima, pre svega Andre Breton, francuskom pesniku i kritičaru koji je definisao nadrealizam kao „diktat misli, bez kontrole razuma, izvan svake estetske ili moralne preokupacije. Vođen maštom i likovnim senzibilitetom uvodi nas u predele koji sutajanstveni i neuhvatljivi snimci fantazije, a koji kod posmatrača mogu da izazovu čak i uznemirenost. 
 
19.05.2016. u 20.00, Galerija Narodnog muzeja u Zaječaru
Predavanje: „Vašar – Kulturno nasleđe“ sa pratećom digitalnom prezentacijom o vašarima kao kulturnom nasleđu; predstavljanje fenomena vašara uopšte, vašara u Srbiji i posebno vašara u Zaječaru. U predstavljanju ovog kulturnog fenomena biće primenjeni dijahroni i funkcionalni pristup. Predavanje će održati dr Dejan Krstić, etnolog i antropolog – muzejski savetnik pri Narodnom muzeju u Zaječaru.
 
20. 05. 2016. u 20.00, Galerija Narodnog muzeja Zaječar
Predstavljanje „Beležnica“ – časopisa za bibliotekarstvo, književnost i kulturu, koji je počeo da izlazi kao list još 1999 a od 2009 godine kao časopis u izdanju Narodne biblioteke Bor. Neke od stalnih rublika su: Život biblioteke, Šta se dešava, Na našoj stazi itd. O časopisu će govoriti Violeta Stojmenović, urednik.Program za 12. Evropsku noć muzeja (21. maj)21.05.2016. u 19.00, Galerija Narodnog muzeja ZaječarIzložba MOZAIK PRAKSIS – izložba troje umetnika – Ivana Pavića, Dragana Vasića i Olivere Gavrić Pavić – na praktičan način pokazuje poetsko-tehnološku analizu savremenog mozaika koja je opisana u knjizi “Mozaik u Srbiji 1950-2015” Olivere Gavrić Pavić, u odeljku “Mozaik između dekoracije i umetnosti”. U ovom odeljku knjige započeta su neka razmatranja ipodele savremenog mozaika poput: reprodukcija ili samosvojno delo; mozaik-slika i mozaik-skulptura, odnosno varijeteti istih; koloristički i monohromatski mozaik, i njihove varijante; inverzni-liveni mozaik i mozaik rađen direktnom metodom i brojne kombinacijeovih pristupa koje zadiru u eksperimentalni postupak; tradicionalni mozaik i potpuno suprotni pristupi.
 
21.05.2016. Galerija Narodnog muzeja Zaječar u 19:30 
Prezentacija knjige MOZAIK U SRBIJI 1950-2015 Olivere Gavrić Pavić
Predavanje sadrži koncizan istorijski pregled savremenog mozaika u Srbiji od “zlatnog doba” Titove Jugoslavije- unutrašnje dekoracije zgrade SIV-a u Beogradu i sličnih projekata širom Srbije do danas. Poseban akcenat će biti stavljen na autore sa kojima započinje savremeni mozaik u Srbiji kao što su Milo Milunović, Boško Petrović, Marinko Benzon, rana dela Mladena Srbinovića, Boža Prodanović, Lazar Vozarević, Slave Dukovski, Petar Omčikus i njegova organizacija međunarodnog susreta mozaičara u Vela Luci, sve do profesora umetničkih akademija koji su utemeljili ovu slikarsku disciplinu kroz školski sistem kao Stojadin Petković, Vlada Todorović, Branko Miljuš i Đura Radlović.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *