Zaječar je narednih dana muzički centar Srbije (FOTO)

Zvucima Sentimentalnog valcera – Čajkovskog, u izvođenju profesora violine Dragutina Bogosavljevića, u sali muzičke škole u Zaječaru počeo je program svečanog otvaranja 60. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije.

Stanoje Jovanović, direktor OMŠ “Stevan Mokranjac” predstavio je gosta kao prvog učenika muzičke škole u Zaječaru, koji je nastavio svoje muzičko obrazovanje u Beogradu i Moskvi. Profesor Bogosavljević, koji će naredne godine obeležiti 60 godina umetničkog rada, izveo je pred zaječarskom publikom još dve kompozicije.

Direktor Jovanović je u nastavku programa podsetio na istorijat ovog Festivala koji je pre 6 decenija osnovan u Zaječaru, zahvaljujući zalaganju entuzijasta kakav je bio profesor Vladislav Hiršl. 

“Zaječar je i nadalje još pet puta ugostio učenike muzičkih i baletskih škola Srbije, a evo i u godini jubileja ima tu čast i zadovoljstvo da bude domaćin ovog takmičenja koje će okupiti preko 700 učesnika”, rekao je Stanoje Jovanović.

Učesnike je u ime grada domaćina pozdravio i pomoćnik gradonačelnika Vladislav Milojević, i poželeo svima prijatan boravak u gradu koji ove godine uz 60. Festival, obeležava i jubilej zaječarske Gimnazije (180 godina) i Gitarijade (50 godina).

Festival je zvanično proglasila otvorenim predsednica Zajednice muzičkih i baletskih škola Slađana Šegavčić i poželela žiriju i takmičarima puno sreće u radu narednih dana do 13. maja.

U nastavku programa publika je sa oduševljenjem pozdravila nastup nekadašnjih i sadašnjih talentovanih učenika zaječarske muzičke škole: Vladimira Nedeljkovića na gitari, Konstantina Valovića na lauti, Taru Aleksić, Vladetu Marinkova, Dimitrija Nikolića i Jovana Lunganovića na klarinetima, i još po jednom Dimitrija Nikolića na klaviru i Vladetu Marinkova na gitari.

Do kraja Festivala, planirani su i koncert učenika klavirskog odseka “Kosta Manojlović” iz Zemuna – 11. maja, koncert violiniste Dušana Panajotovića – 12. maja i završni koncert laureata festivala 13. maja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *