Sudbina rudnika “Vrška čuka” i “Bogovina”

Posle informacija koje su objavili pojedini mediji da će četiri rudnika koja posluju u okviru Javnog preduzeća “Resavica” biti zatvorena, a među njima i Rudnik antracita Vrška Čuka i Rudnik mrkog uglja Bogovina, direktor “Resavice” Stevan Dželatović rekao je za Za mediju da će Radna grupa Ministarstva privrede i Ministarstva rudarstva i energetike predočiti Vladi Republike Srbije situaciju u ovom javnom preduzeću.

Naime, predlog je da se u preduzeću formiraju dve celine, jedna koja ima perspektivu i druga koja nema. Za sada, prema rečima Dželatovića, niko neće dobiti otkaz jer zatvaranje rudnika, koje će najverovatnije finansirati EU, može da traje i po nekoliko godina, kao na primer zatvaranje rudnika u Češkoj i Poljskoj, gde je ovaj proces trajao 15-ak godina.

Iz rudnika Vrška Čuka poručuju da njihove rezerve nisu dovoljno istražene i da se zato ne može precizno utvrditi koliko još ima antracita u ovom rudniku. Ovo je, dodaju specifičan rudnik jer se antracit ne koristi za široku potrošnju već za industriju. Nade polažu u proizvodnju filtracita, filterskog uglja namenjenog prečišćavanju voda. U Vrškoj Čuki je inače zaposleno 150 radnika.

U Bogovini se proizvodi mrki ugalj i ovaj rudnik zapošljava oko 320 radnika. Basen je podeljen na dva ležišta, odnosno dva eksploataciona polja – zapadno u kome je eksploatacija završena 1995. godine i istočno u kome se i danas vrši otkopavanje.
 
foto: http://www.jppeu.rs/bogovina.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *