Zaječar od 7. do 13. maja domaćin 60. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije

U Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Zaječaru, biće organizovan 60. Festival muzičkih i baletskih škola Srbije, od 7. do 13. maja.

Na Festivalu se očekuje učešće i takmičenje preko 700 učenika iz 58 muzičkih škola iz cele Srbije, u kategorijama solisti, kamerni ansambli i orkestri.

Pored koncerta sadašnjih i nekadašnjih učenika zaječarske muzičke škole na svečanom otvaranju, planirani su i koncert učenika klavirskog odseka “Kosta Manojlović” iz Zemuna – 11. maja, koncert violiniste Dušana Panajotovića – 12. maja i završni koncert laureata festivala 13. maja.

Inače, ovaj Festival nastao je u Zaječaru 1956. godine, a tada su, pored domaćina, učestvovale takmičarske ekipe Bora, Valjeva, Kruševca, Leskovca, Niša, Pirota i Šapca.

Po zapisu novinskih izveštača koji su pratili takmičenje piše: “Bila je to jedna snažna kulturna manifestacija koja je okupila rekordan broj ne samo posetilaca već i izvođača i nastavnika muzike… Zamisao Društva prijatelja muzike i Muzičke škole u potpunosti je ostvarena… Otvorena je mogućnost da se Festival ustali kao pogodan oblik za naredne godine i pruži krupan doprinos muzičkom prosvećenju naroda i omladine…“

Zaječar je bio domaćin Festivala više puta: 1956, 1957, 1959, 1976, 1991, 2006. godine.

 
 
 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *