Zaječar domaćin javne rasprave o Prednacrtu zakona o zaštiti od nasilja u porodici

Zaječar je danas bio domaćin javne rasprave o Prednacrtu zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Skup je otvorio načelnik Zaječarskog upravnog okruga, Vladan Paunović koji je izneo poražavajuće podatke, na svakih 10 dana jedna žena u Srbiji bude ubijena od strane nasilnika. Dodao je da nasilje nije samo fizičko, ono može biti emotivno i ekonomsko. Treba raditi na preventivi, odmah treba prijaviti nasilnika i sankcionisati ga da bi se u budućnosti nasilje iskorenilo, zaključio je Paunović.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, Radomir Ilić  istakao je da treba pratiti dobar primer iz prakse, naime 2008. godine pri Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu formirano je koordinaciono telo u koje se slivaju svi relevantni podaci koji se tiču  nasilja u porodici. To telo može, na primer obavestiti Nacionalnu službu za zapošljavanje da žrtva nema posao i tako se služba može aktivirati da pronađe posao žrtvi kako ne bi bila ekonomski zavisna od nasilnika! Plan je da se ovakva tela oforme i u drugim tužilaštvima u Srbiji. Sa primenom zakona može se očekivati veći broj slučajeva nasilja koji će svoj epilog imati na sudu, rekao je Ilić.

Javnu raspravu organizovalo je Ministarstvo pravde uz podršku JRGA Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, Američke organizacije za međunarodnu saradnju – USAID.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *