Predstavljanje međunarodnih volonterskih kampova u Zaječaru

Danas se u prostorijama Omladinskog centra u Zaječaru održava promocija međunarodnih volonterskih kampova koja će početi u 14 časova. Sve što vas interesuje o kampovima saznaćete od članova Mladih istraživača Srbije, koji će govoriti na ovoj promociji. 

Na kampove se mogu prijaviti svi koji imaju više od 18 godina i govore elementarni engleski ili jezik zemlje u koju idu. U ponudi kampova postoji i manji broj tinejdžerskih kampova, u kojima mogu učestvovati samo volonteri koji imaju između 14 i 17 godina, u zavisnosti od kampa. Ti kampovi obično imaju dodatnu participaciju (koja se plaća organizatoru po dolasku na kamp), a obavezan je roditeljski pristanak i popunjeni obrazac o zdravstvenom stanju. Iako većina volontera koja ide na radne kampove ima između 20 i 25 godina, volonteri svih uzrasta su dobro došli. Naša najstarija volonterka ima 75 godina i svake godine učestvuje na barem jednom kampu. 

Osim malobrojnih kampova koji pretpostavljaju posedovanje određene veštine ili znanja (kao što su umetnički – muzički, rad sa decom i odraslima sa specifičnim potrebama), ne postoje ograničavajući uslovi. Godišnje se održi gotovo 3000 kampova u celom svetu. Naši volonteri imaju priliku da putuju u više od 80 zemalja. Najviše ih je u Evropi, zatim slede Amerika, Australija, Afrika i Azija. Ponuda kampova se menja iz godine u godinu.  Razmenu smo tokom 2015. godine imali sa 66 organizacija iz 31 zemalje sveta. Zemlje u koje su naši volonteri najviše išli na kampove tokom protekle sezone su Nemačka (21%), Italija (18%), Francuska (14%), Španija (8%), Turska (6%), Češka Republika (5%), Grčka (4%), Rusija (3%), Island (3%).

LINK ZA FAJL » promocija_medjunarodnih_volonterskih_kampova_-_zajecar_19.04.2016.pdf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *