Intervju: dr Mathilde E. Boon, vodeći stručnjak u oblasti citologije (VIDEO)

Gost stručnog zdravstvenog skupa, koji je pre nekoliko dana održan u Zdravstvenom centru Zaječar, bila je dr Mathilde E. Boon, patolog iz Holandije. Ona je na skupu ginekologa posvećenom “Prevenciji i tretmanu premalignih i malignih promena grlića materice i donjeg genitalnog trakta”, govorila o iskustvima zemlje iz koje dolazi i o načinima da se smanji visoka stopa oboljevanja od karcinoma grlića materice.

Dr Boon ima veliko iskustvo jer je ranih sedamdesetih bila vodeći stručnjak u Holandiji za sprovođenje skrininga žena i direktor laboratorije Liden za citologiju i patologiju. Autor je više od 400 naučnih radova o citologiji, patologiji, laboratorijskoj tehnici i kvantitativnoj mikroskopiji.

2013. godine primila je prestižnu nagradu za životno delo koja nosi ime Džordž L. Vieda iz oblasti citološkog istraživanja. Ova međunarodna nagrada se dodeljuje samo jednom u tri godine i ona je prva osoba iz Holandije koja je dobila ovu nagradu.

Dr Mathilde E. Boon je u intervjuu za “Za mediju” govorila o svojoj poseti Zaječaru i uporedila situaciju u Holandiji i Srbiji u vezi oboljevanja od karcinoma grlića materice.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *