U akciji “SKENER 2” uhapšeno četvoro lica iz Zaječara zbog zloupotrebe službenog položaja

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u okviru akcije „Skener 2“, koja je sprovedena u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom, u više gradova u Srbiji uhapšeno 49 osoba osumnjičenih da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela, čime je budžet Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, više opština, privrednih subjekata i fizičkih lica oštećen za oko 7,6 miliona evra. Akcija je sprovedena u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Boru, Zaječaru, Jagodini, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Somboru, Kikindi i Zrenjaninu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, uhapsili su i zadržali P. D. (1961) iz okoline Zaječara, odgovorno lice “Gitarijade”, Z. S. (1960) iz Zaječara, odgovorno lice “Centra za kulturu i turizam” Zaječar (CEKIT), S. S. (1962) iz Zaječara, odgovorno lice agencije “Spasimil” i odgovorno lice agencija “Karadaj” i “Dajpare”, sa sedištima u Zaječaru i D. M. (1964) iz Zaječara, odgovorno lice agencija “Aura” i faktički odgovorno lice agencija “ZA Art Sistem” i “MS Art“, sa sedištima u Zaječaru, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su u toku 2014. i 2015. godine, Z. S. i P. D. pribavili korist agencijama čija su odgovorna lica S. S. i D. M. u ukupnom novčanom iznosu od 10.063.842,00 dinara.

Oni se terete da su ugovarali i plaćali fiktivne usluge, sredstvima prethodno dobijenim iz budžeta grada Zaječara, kao i usluge tehničke podrške manifestacijama, koje je izvodio CEKIT bez naknade, pored čega su izvršili i plaćanje provizije u iznosu od 10 odsto po fakturama pomenutim agencijama. Na taj način, oštećeni su “Gitarijada” i “Centar za kulturu i turizam” Zaječar za navedeni iznos, navodi se u saopštenju Policijske uprave Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *