Najreprezentativniji primeri kulturnog nasleđa istočne Srbije na jednom mestu

Institut za pogranična područja u saradnji sa RARIS-om (Regionalnom agencijom za razvoj istočne Srbije), Zavičajnim Muzejom iz Knjaževca i Narodnim Muzejom iz Zaječara, predstavili su danas u Zaječaru “Digitalni atlas kulturne baštine istočne Srbije”.

“Digitalni atlas kulturne baštine istočne Srbije” je skup najreprezentativnijih primera kulturnog nasleđa istočne Srbije koji, uz pomoć višejezične interaktivne web platforme, na inovativan način predstavlja “bisere” kulturne baštine ovog regiona. Formiran je u saradnji sa 24 organizacije i institucije koje se bave kulturnim nasleđem u istočnoj Srbiji, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Narodni muzej Zaječar ponosan je zbog učešća u ovom projektu Digitalnog atlasa gde je naša ustanova zastupljena sa 5 elemenata – 3 sa odeljenja arheologije i po jednim iz istorijske i umetničke zbirke” – rekla je Suzana Antić, etnolog – viši savetnik.

“Majdanpečki muzej u Atlasu predstavljen je sa elementima iz istorije rudarstva i srednjovekovnim eksponatima, a značaj celog projekta je u tome što je spojio muzejske radnike u veoma korisnom poslu”, rekao nam je direktor Aleksandar Repedžić.

Majdanpek je jedna od opština koja je podržala ovaj projekat jer se njime povećava vidljivost u turističkoj ponudi ovog dela Srbije, objasnio je zamenik predsednika opštine Majdanpek Srećko Nikolić.

“Povezanost kulturnih i turističkih institucija u informacionom sistemu i ponuda njihovih potencijala, vrednosti su ovog projekta koji smo prepoznali i podržali jer verujemo da samo zajedno udruženi možemo uspostaviti dodatnu afirmaciju bogatog kulturnog nasleđa ovog regiona i njegov turistički značaj.”
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *