U Donjem Milanovcu danas počinje nautičko-turistička sezona

Uplovljavanjem prvog broda “River Princess” na međunarodno pristanište u Donjem Milanovcu, danas zvanično počinje ovogodišnja nautičko-turistička sezona u ovoj dunavskoj varošici. Na donjomilanovačko pristanište, prema redovnoj najavi, u ovoj godini pristaće 106 inostranih kruzera, kaže Srećko Nikolić, predsednik Udruženja kapetana unutrašnje plovidbe.

Najveći broj pristajanja je u letnjim mesecima – junu, julu i avgustu i više od polovine najavljenih, preko 60, biće tokom ta tri letnja meseca. Biće dana kada će u donjomilanovačko pristanište u jednom danu uploviti po dva, čak i tri kruzera. Za turiste sa kruzera se u zavisnosti od vremena zadržavanja organizuju različiti programi. Među njima su obilazak arheološkog nalazišta Lepenski Vir, ali i turistički obilasci Donjeg Milanovca uz licencirane vodiče.

Turistička organizacija opštine ove godine ima dogovoren obilazak za putnike sa 12 kruzera, a naši licencirani vodiči biće angažovani za putnike sa 14 kruzera koji obilaze Lepenski Vir, kaže Ivan Morarević iz opštinske Turističke organizacije.

Obilasci uključuju posetu ovdašnjoj crkvi Svetog Nikole, Zavičajnoj galeriji, turističkom info centru, Centru za posetioce NP Đerdap, izložbenoj prodaji suvenira domaće radinosti, ili posetioci jednostavno mogu da uživaju u šetnji gradom i domaćim specijalitetima u lokalnim restoranima.

Prošle godine je u Donji Milanovac uplovilo 115 inostranih turističkih brodova, sa više od 18.500 putnika i članova posade. Među putnicima su bili najbrojniji Amerikanci, koji učestvuju sa 40 odsto, slede Nemci sa 30 i Kanađani sa 20 procenata, udeo francuskih turista je 10 odsto, a ima i turista iz Italije, Kine, Australije i drugih zemalja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *