Međunarodni dan Roma danas se obeležava i u Zaječaru (VIDEO)

Danas je Međunarodni dan Roma, a on će u Zaječaru biti obeležen na Trgu Oslobođenja u 13 sati. Miljan Rašić, predsednik Društva Roma Zaječar i koordinator za romska pitanja Gradske uprave Zaječar, rekao je da će se oni, uz muziku, okupiti na gradskom trgu, deliti flajere i pokazati građanima da su oni “ljudi, kao i svi drugi, a ne nešto drugo” i dodao da “Romi u Zaječaru i dalje teško žive, da teško dolaze do posla, ali da su u obrazovanju urađeni pozitivni pomaci”.

Udruženje Društvo Roma Zaječar ima za cilj poboljšanje uslova života Roma, a prioritet je dat školstvu, obrazovanju, zapošljevanju, zdravstvu i upoznavanju sa kulturom i tradicijom Roma.

U Londonu je 8. aprila 1971. godine održan Prvi svetski kongres Roma, na kome je odlučeno da je ispravan naziv tog naroda – Romi. Usvojena je romska plavo-zelena zastava sa točkom u sredini (po uzoru na Indiju), pesma “Đelem, đelem” prihvaćena je kao himna i utvrđeno da je 8. april Svetski dan Roma. 


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *