East Side portal se javno odrekao sredstava opštine Negotin za sufinansiranje medijskih sadržaja

Novinari East Side portala u Negotinu, javno su se odrekli sredstava koje su dobili na Konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja od opštine Negotin.

Negotinskom portalu East Side na nedavno sprovedenom konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja, raspisanom od strane opštine Negotin, dodeljeno je 130.000 dinara za projekat „Promovisanje i izveštavanje ekonomskih, kulturnih i sportskih aktivnosti na teritoriji opštine Negotin bitnih za Negotince u domovini i inostranstvu“.

Razloge ove odluke, urednik portala “East Side”, Predrag Balanesković naveo je u otvorenom pismu javnosti, koje prenosimo u celosti:

“Komisija, specijalno obrazovana za ocenu projekata podnetih na Konkurs za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Negotin radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti informisanja u 2016. godini, 23. marta je dala predlog za dodelu sredstava u 2016. godini. Rešenje o raspodeli sredstava iz budžeta opštine Negotin za sufinansiranje projekata kojima se ostvaruje interes u oblasti javnog informisanja, koje je doneo predsednik opštine, konačno je dostavljeno redakciji East Side portala i više je nego poražavajuće.

Najviše sredstava, čak 4 000 000 dinara, odnosno nešto više od polovine novca opredeljenog za ovu namenu odobreno je podnosiocu prijave „Moto Boem Trans“ DOO ogranak TV Trans Negotin za projekat „Negotin u slici i reči“, DOO „Istok Company“ dobio je 2 000 000 dinara za projekat „Negotin-info“, a Zoran Nikolić PR, agencija za proizvodnju radio i televizijskih programa Studio 101 Zaječar za projekat „Negotin do svakog doma Istočne Srbije“ 360 000 dinara.

Iznenađujuće je što su sredstva, i to u iznosu od 270 000 dinara, odobrena i podnosiocu prijave iz Beograda „Internet Group“ DOO za pojekat „Promovisanje ekonomskih i kulturnih aktivnosti opštine Negotin“.

Čak 2 podnosioca zahteva iz Bora su dobila sredstva i to DOO za izdavanje novina „MM Boned“ za projekat „Negotin na putu transparentnog , ekonomskog, infrastrukturnog i stabilnog razvoja“ 240 000 dinara, a Dobrila Filipović PR, agencija za informativnu izdavačku delatnost i marketing „Solaris media“ za projekat „Stradanje 13. puka „Hajduk Veljko“ 1914. godine-junaci legata Negotinske krajine“ 200 000 dinara.

DOO Radio televiziji „RTV Kladovo“ su dodeljena sredstva u iznosu od 150 000 dinara za projekat „Inkluzijom do ravnopravnosti“ , kao i Agenciji „Kristi“ Kristina Radulović PR iz Negotina u istom iznosu za projekat „Prezentacija rada, privrednih, kulturnih i ljudskih resora opštine Negotin Srpskoj dijaspori i potencijalnim investitorima u EU“.

Pogađate dragi čitaoci, najmanje sredstava, svega 130 000 dinara, odobreno je „East Side“ DOO za projekat „Promovisanje i izveštavanje ekonomskih, kulturnih i sportskih aktivnosti na teritoriji opštine Negotin bitnih za Negotince u domovini i inostranstvu“.

Transparentno vas obaveštavamo da je East Side za gore pomenuti projekat tražio oko 1.500.000 dinara a da je projekat sadržao 900 članaka, vesti i izveštaja koji se tiču isključivo Negotina i Negotinske Krajine. Nigde nismo naveli političku promociju, možda je to naša greška ali mi smo samo medij koji je želeo kao i do sada da radi za Negotin i Negotinsku Krajinu. Mi smo medij koji je želeo da zaposli još nekog novinara i tako omogući još jednom Negotincu, Negotinki, Krajincu da zaradi novac u svom Negotinu. Da li je to pogrešno? Da li drugi rade više za Negotin nego sami Negotinci? Da li se ovakom raspodelom promoviše nešto kvalitetno u Negotinu i da li ćemo ovakvom raspodelom zaposliti nekoga u Negotinu? Da se razumemo, ovde nema sujete ali trenutno ne možemo sebi priuštiti ovakav „luksuz“ od 130.000 dinara koje ste nam „darivali“. Hvala vam komisijo, hvala… Ali Vaša procena da naš jedan članak vredi 144 dinara je više nego sramna. (Lako možete da izračunate poštovani – podelite broj vesti sa 130.000 dinara, u projektu a u našem slučaju je to 130.000/900= 144.4444..). OVIM PUTEM OBAVEŠTAVAMO NEGOTINSKU JAVNOST DA SE ODRIČEMO 130.000 DINARA JER TRENUTNO NE MOŽEMO PRIHVATITI OVU VAŠU „IZDAŠNU“ ODLUKU.

Mi ne možemo, a da se ne zapitamo da li se više ceni prepisivačko novinarstvo od objektivnog izveštavanja? Da li je kriterijum za dobijanje sredstava partijska članaka karta koju mi nemamo niti ćemo je ikada imati? Očigledno su i na ovom konkursu jasna pravila ko dobija koji deo pogače. Da li je pogrešno to što ukazujemo na nepravilnosti u radu onih koji to čine? Da li je pogrešno što pišemo o bahatom ponašanju pojedinaca koji svoje automobile parkiraju gde stignu? Da li smo mi problem kada ukažemo na krov koji prokišnjava na novoj Zelenoj pijaci? Da li smo krivi mi što se bavimo isključivo objektivnim novinarstvom i prenosimo obe strane priče? Da li smo mi vinovnici što su sportski i kulturni događaji ispraćeni na našem portalu, a nigde nisu bili još od perioda Rtv Krajine? Da li smo zaslužili da se naš trud oceni mizerno i na ovaj način? Da li su mediji van Negotinske Krajine dali više informacija Negotincima o Negotinu u prethodnom periodu od nas? Zašto se favorizuju mediji koji imaju samo jednu stranu priče i to one političke? Da li je pogrešno kada kritikujemo loše stvari u Krajini a hvalimo one dobre? Da li je novinarstvo kada ti neko govori šta da pišeš a šta da prepišeš? Očigledno jeste, ali mi to nećemo! Ne ćutimo o problemu, ne ustručavamo se da ukažemo na isti!

Dakle, ovim putem se javno izvinjavamo što smo poverovali da su objektivnost i rad na ceni i jedan od glavnih kriterijuma za realne šanse dobijanja sredstava za informisanje u opštini Negotin.

MI ĆEMO NASTAVITI DA RADIMO I OBJEKTIVNO IZVEŠTAVAMO JAVNOST U NEGOTINU, A NEGOTINSKA JAVNOST NEKA SAMA ODLUČI I NEKA SE TAKOĐE JAVNO IZJASNI DA LI MI ZAISTA VREDIMO NAJMANJE…”

http://eastside.rs/index.php/drustvo/2857-east-side-portal-javno-se-odri…

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *