Zaječarci dali SIGURAN GLAS za obolele od dijabetesa (FOTO)

U okviru kampanje „Siguran glas“ koju realizuje Dijabetološki savez Srbije, danas su u centru Zaječara građani potpisivali peticiju podrške osobama sa dijabetesom. Ciljevi ove akcije bili su podizanje svesti o problemima i potrebama osoba sa dijabetesom kao i ukazivanje nadležnim institucijama Republike Srbije na potrebe adekvatnog lečenja i kontrolisanja dijabetesa. Akciju je podržao i predsednik Skupštine grada Zaječara Stefan Zankov, koji je svojim prisustvom ukazao na značaj sprovođenja aktivnosti koje doprinose boljem položaju osoba sa dijabetesom.

Prikupljanjem 5.000 glasova, Dijabetološki savez Srbije od nadležnih institucija traži obezbeđivanje većeg broja pedijatrijskih endokrinologa za rad sa decom obolelom od dijabetesa, veću dostupnost tračica za merenja šećera u krvi o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kao i uvođenje novih lekova na listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji predstavljaju najbolju terapiju za obolele od Tipa 2 dijabetesa.

Preventivni centar Doma zdravlja Zaječar je svim zainteresovanim građanima radio individualnu procenu rizika za nastanak tipa 2 dijabetesa i merenje šećera u krvi, a akciji su se priključili i učenici zaječarske Medicinske škole. Na taj način je još jednom skrenuta pažnja na važnost ranog otkrivanja dijabetesa i prevencije ove bolesti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *